Een hersenschudding is meer dan alleen hoofdpijn

jun. 23, 2023

Naast hoofdpijn zien wij ook veel cliënten die een heel andere soorten klachten bij een hersenschudding ervaren. Bijvoorbeeld misselijkheid, duizeligheid en moeite met het verwerken van prikkels zoals geluid en licht. In dit blog zullen wij verder ingaan op prikkelverwerking.

Sensomotorische integratie

Sensomotorische integratie is het vermogen van je lichaam en je hersenen om signalen uit de omgeving waar te nemen en daar adequaat op te kunnen reageren. Een goede samenhang in de waarneming van prikkels uit de omgeving door het centrale zenuwstelsel is essentieel om een goed beeld te krijgen van de omgeving. Als je een stoornis hebt door een hersenschudding in de sensorische integratie krijg je dus geen evenwichtig beeld van je omgeving. Hierdoor kan je problemen hebben met balans, moeite hebben met het verdragen van licht of geluid en klachten van duizeligheid of misselijkheid krijgen.


Dit heeft bij veel cliënten veel invloed op hoe zij in hun dagelijks leven functioneren. De geluiden van het verkeer kunnen extreem hard binnenkomen, het licht van de zon kan veel feller worden ervaren, problemen met het concentreren op een onderwerp of het lezen van een stuk tekst zijn allemaal zaken die meer moeite kunnen kosten of zeer onprettig ervaren kunnen worden. Dit is niet alleen tijdens de prikkel, maar ook achteraf kan dit aanhoudende klachten geven. Het is bekend dat mensen met een hersenschudding door de impact van het trauma een stoornis kunnen krijgen van de sensomotorische integratie. Bij sommige mensen is dit mild aanwezig en bij anderen veel heftiger. Ook duren deze klachten bij de een veel langer dan bij de ander. Waarom dit per persoon zo verschillend is is helaas nog niet duidelijk.


Fysiotherapie bij een hersenschudding

Bij Revital behandelen we cliënten met klachten na een hersenschudding, we zien dan ook vaak problemen met de sensomotorische integratie. Aangezien dit per persoon sterk verschillend is doen wij bij aanvang van de therapie een uitgebreide anamnese en onderzoek om de diversiteit aan klachten in beeld te brengen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Dit kan alleen fysiotherapeutisch zijn, maar vaak werken we ook samen met de andere disciplines binnen de Bolster om iemand zo goed mogelijk te helpen.


Onze aanpak

Ons behandelplan is niet alleen gericht op de spieren, maar zeker ook op het vlak van prikkelverwerking. Afhankelijk van de klachten kan er een diversiteit aan methodieken ingezet worden zoals ademhalingstherapie, ontspanningstherapie, counseling, oefeningen met ‘reaction lights’, oefenen middels een virtual reality bril, evenwichtsoefeningen en algemene oefentherapie om de balans weer terug te krijgen.



Heeft u last van prikkels uit de omgeving, zoals licht en geluid? En heeft u een ongeluk gehad waardoor u een hersenschudding heeft opgelopen? Wij weten welke impact de klachten kunnen hebben op uw kwaliteit van leven, daarom helpen we u graag verder. Neem contact op via onze contactpagina

25 apr., 2024
Een week vol gratis activiteiten en workshops. Ontdek wat jou gelukkig maakt en energie geeft!
12 jan., 2024
Afgelopen week is er in de media veel aandacht geweest voor resultaten van de studie die onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit uitgevoerd hebben met betrekking tot long covid cliënten.
26 okt., 2023
Wij nodigen jullie uit op 22 november 2023
Share by: