Osteoporose tegengaan. Hoe doe je dat?

okt. 20, 2023

Bij osteoporose, ofwel botontkalking, verliezen botten hun stevigheid. Hierdoor is het bot brozer en is er een hogere kans op een botbreuk. Osteoporose is niet te genezen, maar er zijn wel tips om het risico op osteoporose te verminderen.

Wereldwijd breekt één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen boven de 50 jaar een bot door osteoporose. Het is belangrijk om u bewust te zijn van de risicofactoren die de kans op osteoporose vergroten. Er zijn enkele factoren waar u niets aan kunt doen, zoals osteoporose in de familie, oudere leeftijd, eerdere breuken en het vrouwelijk geslacht vanwege de menopauze (hormonale veranderingen). Anderzijds zijn er factoren waar u wél wat aan kan doen: gebrek aan lichaamsbeweging, onder- en overgewicht, vitamine D tekort, verminderde calcium inname, overmatig alcoholgebruik of roken.


Zo zijn er meerdere tips om het risico op osteoporose te verminderen:

1.      Regelmatig bewegen

Door te bewegen voorkom je niet alleen de kans op osteoporose, maar verklein je ook de kans op vallen en botbreuken. Wandelen, lopen, zwemmen, fitness en fietsen zijn voorbeelden van goede lichaamsbeweging. Ook huishoudelijke klusjes, zoals tuinieren kunnen helpen. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Dit is effectiever dan eenmaal per week naar de sportschool.

2.      Zorg voor een gezond gewicht

Het is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Onder- en overgewicht kan leiden tot een verhoogd risico.

3.      Eet gezond

Calcium en vitamine D zijn beiden essentieel voor de opbouw en onderhoud van botten. Eet daarom voldoende melk, kaas, yoghurt, vis, eieren en groene bladgroenten en ga eens lekker naar buiten wanneer de zon schijnt.

4.      Beperk alcoholgebruik

Drinkt u meer dan twee glaasjes wijn of flesjes bier per dag? Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat calcium, magnesium en vitamine D3 niet goed wordt opgenomen door uw lichaam.

5.      Stop met roken

Roken bevordert de ontwikkeling van osteoporose door te weinig opname van calcium.


Osteoporose en fysiotherapie

Hoewel osteoporose niet te genezen valt, kan de botdichtheid bij de meeste mensen wel verbeteren. Het doel is hierbij om (nieuwe) botbreuken te voorkomen. Naast bepaalde voeding en medicijnen speelt fysiotherapie een belangrijke rol in de behandeling van osteoporose. Er zijn meerdere gebieden waarbij fysiotherapie helpend kan zijn:

1.      Oefentherapie

Verbeter u spierkracht, balans en flexibiliteit. Sterke spieren ondersteunen de botten en verminderen het risico op vallen en breuken.

2.      Valpreventie

Leer technieken om het risico op vallen te verminderen.

3.      Houding en lichaamshouding

Voorkom overbelasting door uw lichaamshouding en de manier waarop u zich beweegt te verbeteren.

4.    Begeleiding en adviezen

Laat u voorlichten over veilige manieren om dagelijkse activiteiten, zoals tillen en buigen, uit te voeren. Ook geven fysiotherapeuten advies over een actieve leefstijl die gunstig zijn voor de gezondheid van de botten.

25 apr., 2024
Een week vol gratis activiteiten en workshops. Ontdek wat jou gelukkig maakt en energie geeft!
12 jan., 2024
Afgelopen week is er in de media veel aandacht geweest voor resultaten van de studie die onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit uitgevoerd hebben met betrekking tot long covid cliënten.
26 okt., 2023
Wij nodigen jullie uit op 22 november 2023
Share by: