Samen werken aan vitale medewerkers: hoe SABA en Revital preventie structureel maken

Grip op vitaliteit begint bij regie durven nemen

Duurzame inzetbaarheid en vitale medewerkers staan bij steeds meer organisaties hoog op de agenda. Maar in de praktijk blijkt het lastig om daar écht regie op te pakken. Revital helpt bedrijven om die stap wél te zetten. Met out-of-the-box trajecten bouwen we samen aan herstel, duurzame inzetbaarheid en vitaliteit op de werkvloer. Zo krijg je grip op gezondheid, bespaar je op verzuimkosten én ervaar je de voldoening van goed werkgeverschap.


In dit artikel lees je hoe SABA preventie structureel maakte in de organisatie. Een inspirerend voorbeeld voor werkgevers die vitaliteit niet langer als bijzaak, maar als strategische kracht willen inzetten.

Meer grip op ziekte en verzuim

Bespaar geld en bevorder prestatie

Voldoening van goed werkgeverschap


A group of people are sitting around a table with a laptop.

Vitaliteit als cultuurwaarde én strategische keuze

Bij SABA in Dinxperlo, internationaal producent van lijmen en kitten, is vitaliteit veel meer dan een HR-thema. “Onze mensen maken het verschil – zij zijn ons succes.” Die overtuiging leidde enkele jaren geleden tot de keuze voor Revital, een gezondheidspartner die inzet op maatwerk, korte lijnen en duurzame inzetbaarheid.


Wat begon met een pilot, is inmiddels uitgegroeid tot een structureel partnerschap.

Van reactief naar proactief

Voor de samenwerking met Revital worstelde SABA – zoals veel bedrijven – met een herkenbaar patroon: verzuim kwam pas in beeld zodra iemand al uitgevallen was. “In die eerste signaleringsfase was weinig structuur. Bovendien wisten medewerkers niet altijd waar ze terechtkonden met beginnende klachten,” vertelt Gijs Coerman, HR-adviseur bij SABA. “Onze samenwerking met de arbodienst was er vooral ná ziekmelding, terwijl wij juist behoefte hadden om ondersteuning eerder in te zetten.”


SABA startte daarom een pilot met Revital, gericht op preventie. De evaluatie? Die was positief! De samenwerking werd verlengd én verbreed.

Een aanpak die werkt voor mensen

Wat SABA aanspreekt in de aanpak van Revital is de mensgerichte én integrale benadering. “Ze kijken verder dan het symptoom. Zowel fysiek als mentaal wordt breed gekeken naar gedrag, herstelvermogen en context. Daarbij sluiten ze goed aan op hoe wij werken – dat geeft vertrouwen.” De samenwerking is zichtbaar op de werkvloer. Naast individuele hersteltrajecten organiseerde Revital een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), vitaliteitsworkshops en ergonomisch advies op locatie. “Toen Jelmer van Revital alle bureaus en stoelen in Dinxperlo controleerde, bleek dat slechts één medewerker alles goed had afgesteld.”

LifeLine: intensief herstel met resultaat

Voor medewerkers met complexere klachten biedt het LifeLine-traject uitkomst: een intensief 18- weeks programma gericht op burn-out, vermoeidheid en energiebalans. “Meerdere medewerkers zijn via dit traject volledig hersteld en teruggekeerd in hun functie – sommigen zijn zelfs doorgegroeid. Dat is waardevol voor henzelf én voor ons als organisatie” aldus Gijs Coerman.

Sneller herstel, minder werkdruk

Hoewel moeilijk in cijfers uit te drukken, zijn de positieve effecten voelbaar. “We merken dat mensen

sneller herstellen, wat ten goede komt van de werkdruk binnen de organisatie. Ook bij mentale

klachten voelen medewerkers zich eerder geholpen, waardoor uitval wordt voorkomen of verkort.”

Volgens SABA ligt de kracht in de nauwe samenwerking tussen werkgever, zorgprofessional,

bedrijfsarts en arbodienst: “Iedereen heeft hetzelfde doel: een vitale medewerker. Doordat we

makkelijk kunnen schakelen, ontstaat er sneller passende ondersteuning.”

Sneller herstel, minder werkdruk

Hoewel moeilijk in cijfers uit te drukken, zijn de positieve effecten voelbaar. “We merken dat mensen sneller herstellen, wat ten goede komt van de werkdruk binnen de organisatie. Ook bij mentale klachten voelen medewerkers zich eerder geholpen, waardoor uitval wordt voorkomen of verkort.”


Volgens SABA ligt de kracht in de nauwe samenwerking tussen werkgever, zorgprofessional, bedrijfsarts en arbodienst: “Iedereen heeft hetzelfde doel: een vitale medewerker. Doordat we makkelijk kunnen schakelen, ontstaat er sneller passende ondersteuning.”

Vitaliteit verankerd in beleid en cultuur

De samenwerking met Revital past naadloos binnen de bredere visie van SABA. Vitaliteit is inmiddels structureel verankerd in het beleid en onderdeel geworden van de bedrijfscultuur. “We stimuleren onze mensen – dat is een kernwaarde. En we investeren bewust, omdat het loont. Gezonde mensen presteren beter én het voorkomt directe en indirecte kosten van verzuim.”

Aan bedrijven die twijfelen over aanvullende ondersteuning heeft SABA een duidelijk advies: “Ga in gesprek. Juist als je nu nog vooral reactief handelt, kan een partij als Revital het verschil maken. Wij zijn er in elk geval heel positief over.”

Gijs Coerman

HR-adviseur bij SABA

Ook werk maken van vitaliteit binnen jouw organisatie?

Het verhaal van SABA laat zien wat er mogelijk is als je preventie en duurzame inzetbaarheid strategisch benadert. Veel organisaties vinden het lastig om écht regie te pakken op de vitaliteit van medewerkers. Revital helpt je daar stap voor stap bij.


Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op

Gratis adviesgesprek

Onze Revital Werk specialisten

Als specialist in duurzame gezondheid brengen wij zorg en duurzame inzetbaarheid samen.

Revital Werk kijkt verder dan alleen de klacht. Door écht met elkaar samen te werken!

Inge Bolster

Inge Bolster ➜

Jelmer Derksen

Jelmer Derksen ➜

Maarten Timmer

Maarten Timmer ➜

Mirle Werkman

Mirle Werkman ➜

Samen zorgen we voor vitale medewerkers én een gezonde organisatie.